Hvad er en IP-adresse? Bliv klogere i denne guide

ip adresse

En IP-adresse er en af de mange tekniske ting, der fungerer helt automatisk bag en digital enhed. Det kan være, at du hverken har hørt om det før eller nogensinde er støt på din egen IP-adresse.

Det er ikke så underligt, for det noget, som man ikke nødvendigvis behøver at tage stilling til.

Definition på IP-adresse

En IP-adresse er en række af tal, der fungerer som et ID for en digital enhed. IP er en forkortelse for “internet Protocol” og er altså, qua navnet, en måde at føre protokol over digitale enheder, der er koblet til internettet.

En IP-adresse fungerer automatisk og uafhængigt, uden at du behøver at foretage dig noget. Af samme grund kan du heller ikke undgå at få tildelt en IP-adresse. Den vil typisk bestå af fire sæt af fire tal i hver. Der findes to hovedtyper:

  • Statiske/Faste IP-adresser
  • Dynamiske IP-adresser

Din IP-adresse er potentielt set offentlig tilgængelig i det omfang, at din færden på internettet kan spores. Når du besøger en hjemmeside, vil du efterlade et spor i form af bl.a. din IP-adresse.

Både din internetudbyder og ejeren af hjemmesiden vil kunne se, at du har besøg netop denne hjemmeside. Ingen kan se nogle personfølsomme oplysninger via din IP-adresse. Du skal blot se det som et digitalt fodspor.

NordVPN og beskyt din færden på nettet.

Gå til Nordvpn
Bedste pris på NordVPN

se de bedste tilbud på en sikker internetforbindelse

Hvordan virker en IP-adresse?

Hvis du har købt en digital enhed som en ny computer, har denne endnu ikke en IP-adresse. Første gang du tilslutter din computer til et netværk, får din computer automatisk tildelt en IP-adresse.

Herfra kan din færden på internettet spores tilbage til din computer. Hvis du har en mobiltelefon og en tablet, der kobles på det samme netværk, vil disse få tildelt den samme IP-adresse, da IP-adressen afhænger af selve netværket.

Sikkerhed og beskyttelse

it sikkerhed

Eftersom IP-adressen tildeles via netværket, er det vigtigt at beskytte dit netværk. Hvis du f.eks. får gæster, der tilslutter sig dit netværk, vil disse også registreres under din IP-adresse.

Hvis du ikke beskytter dit netværk, kan du derfor risikere, at udefrakommende får adgang til dit netværk og foretager ukendte og måske bevidst ondsindede handlinger, som vil falde tilbage på dig på grund af IP-adressen.

Sørg derfor for at beskyt dit netværk, så du har mulighed for at kontrollere, hvem der har adgang til at logge sig på.

Misbrug af dit netværk

Det er desværre et velkendt fænomen, at en IP-adresse udnyttes og misbruges af stalkere eller andre kriminelle. Det er muligt at identificere din omtrentlige lokation og herefter matche disse oplysninger med din online tilstedeværelse.

Det kan lyde ret abstrakt, men der sidder uheldigvis dygtige IT-kriminelle derude, der hver eneste dag dygtiggør sig i at udnytte alle de digitale oplysninger, de kan komme i nærheden af.

Udnyttelse af bl.a. IP-adresser er før set anvendt til misbrug af f.eks. dankortoplysninger, identitetstyveri, mulighed for download af ulovligt og strafbart materiale samt hackerangreb på netværket.

Dynamisk IP-adresse

Som udgangspunkt har du en dynamisk IP-adresse. Hvis du aldrig har taget stilling til den ved brug af dine digitale enheder, kan du næsten være sikker på, at den er dynamisk.

Når en IP-adresse er dynamisk, betyder det, at den skifter, hver gang du genstarter dit hjemmenetværk eller logger på et nyt netværk.

For hver gang du gør dette, sker det samme som ved eksemplet længere oppe med computeren; dine digitale enheder får tildelt en ny IP-adresse, når de bliver tilsluttet netværket igen.

Statisk IP-adresse

En statisk IP-adresse, også kaldet en fast IP-adresse, er en adresse, der ikke ændrer sig men forbliver den samme, for hver gang du tilgår netværket fra dine enheder.

En af de største grunde til aktivt at vælge muligheden for en statisk IP-adresse er, hvis du sidder i en situation, hvor du eksempelvis er afhængig af at kunne logge på et internt arbejdsnetværk. Her skal arbejdsnetværket kende din IP-adresse for at tillade adgang, hvorfor det hurtigt vil gå galt, hvis din IP-adresse skifter i tide og utide.

Det koster penge at få en statisk IP-adresse, og inden du vælger din internetudbyder, skal du sikre dig, at udbyderen tilbyder denne mulighed, da det er igennem denne, at du skal tilkøbe funktionen.

Hvordan finder jeg min IP-adresse?

Det lidt finurlige ved din IP-adresse er, at den helt åbenlyst eksisterer, men at den ikke er ret logisk tilgængelig. Den er dog ikke mere hemmelig end, at du ret let kan slå den op på forskellige måder.

Du kan kontakte din internetudbyder, der vil kunne oplyse dig om, hvad din IP-adresse er. Hos nogle udbydere kan du også logge ind på din brugerkonto for at se den.

Online ressourcer

Der findes også online ressourcer i form af hjemmesider, du kan besøge, som helt automatisk, og med det samme, oplyser dig din aktuelle IP-adresse. Grunden til, at tilfældige hjemmesider kan vise den, er netop på grund af måden, det fungerer på.

Når du besøger deres hjemmeside, bliver din aktivitet registreret, og det sker via din IP-adresse som identifikation.

Sådan kan du skjule din IP-adresse med en VPN

Det er muligt at skjule din IP-adresse, hvis du ønsker at føle dig mere anonym i din færden på internettet. Her kan du anvende en VPN-tjeneste, som kort sagt skjuler din IP-adresse bag en anden.

Skjul dit online live

nordvpn

En VPN fungerer på den måde, at den giver dig mulighed for at oprette forbindelse til servere rundt omkring i hele verden. De bedste tjenester giver dig endda mulighed for helt specifikt at vælge mellem flere forskellige servere i mange forskellige lande. Du kan selv vælge et specifikt land og derefter server.

Når du opretter forbindelse til en server via en VPN-tjeneste, vil din online færden og nettrafik gå gennem serveren og herefter ud på internettet. Forbindelsen krypteres mellem din computer og den server, du opretter forbindelse til, hvilket gør det umuligt at spore din nettrafik tilbage til dig.

Når du har oprettet forbindelse til en server i et andet land, vil det se ud som om, at din trafik kommer fra dette land – det er derfor man kan se amerikansk Netflix og Hulu i Danmark.

Du har måske hørt om tricket, hvor folk anvender VPN-tjenester til at få adgang til et større indhold på streamingtjenester, ved at få det til at se ud som om, at de netop befinder sig i et andet land.

Vi anbefaler NordVPN som vi har testet til at virke med Netflix USA.

Gå til Nordvpn
Bedste pris på NordVPN

se de bedste tilbud på en sikker internetforbindelse

Kan man skifte en IP-adresse?

For at fortsætte fra ovenstående afsnit, kan du ret enkelt og let skifte din IP-adresse ved hjælp af en VPN-tjeneste. Hver gang du skifter server, vil IP-adressen blive opdateret og udskiftet med en ny.

Nogle VPN-tjenester har flere hundrede servere, så der er rig mulighed for at skifte – vi anbefaler NordVPN, ExpressVPN og Surfshark, der er blandt de bedste.

Du skal dog huske på, at hver enkelt server har en fast IP-adresse tilknyttet.

Du kan også, som vi nævnte tidligere, genstarte din router. Du slukker blot for den i omkring 20 minutter, hvorefter du tænder for den igen. Nu vil du få en ny IP-adresse tildelt, når du tilslutter dine enheder på netværket igen.

Kan man slå en IP-adresse op?

Nu har du efterhånden læst en del om IP-adresser, men det er vigtigt at pointere, at en IP-adresse ikke er det samme som f.eks. et CPR-nummer; det er langt fra lige så privat og hemmeligt, hvorfor de er offentligt tilgængelige.

Du skal derfor ikke tænke, at du skal gøre alt for at skjule din IP-adresse for andre for at beskytte dig selv. Helt omvendt kan du netop ende i situationer, hvor du føler et behov for at kunne slå en IP-adresse op.

Ved hjæp af online ressourcer kan du meget let slå en IP-adresse op. Du skal blot indtaste adressen i et felt, hvorefter du kan få givet oplysninger som:

  • Land
  • By
  • Postnummer
  • Internetudbyder
  • Hostname

Her vil et visuelt kort også typisk vise en omtrentlig placering. Det er lovligt at slå IP-adresser op, og det kan hjælpe dig ved at få et indblik i, hvem der f.eks. forsøger at kontakte dig eller sender dig uønskede mails.

Spor en IP-adresse ved at søge efter hjemmesider, hvor dette er muligt.

Læs alle artikler om IT Sikkerhed her.

Seneste artikler 👇🏻


VPNHERO.dk
Kulvej 10
2450 København SV
CVR: 33664850

Kontakt

VPN Hero er et website, der sammenligner priser på de bedste VPN-tjenester. Derudover finder du artikler om streaming, IT sikkerhed og online adfærd.

Læs mere om os her.

VPN Hero