Hvad er VPN og hvordan virker det?

vpn

VPN (Virtual Private Network) har lige siden, at det blev opfundet i 1990’erne, været anvendt af internetbrugere over hele verden til at sikre maksimal anonymitet og tryghed på nettet.

Drømmer du også om at kunne surfe på nettet uden at skulle frygte for, at dine personfølsomme oplysninger bliver opsnappet af uvedkommende, så skal du stifte bekendtskab med begrebet VPN.

I guiden vil vi komme omkring alt, hvad du skal vide om VPN.

  • Hvad er VPN?
  • Hvorfor bruge VPN?
  • Hvilken VPN er den bedste?

Disse og mange andre spørgsmål kan du finde svar på i guiden. 

Virtual Private Network

vpn sikkerhed

Hvad er VPN? Lad os starte med at få det på plads:

VPN står, som vi afslørede i indledningen, for Virtual Private Network. Dette kan oversættes til Virtuelt Privat Netværk. 

VPN er helt lavpraktisk i stand til at skjule din IP-adresse og dermed usynliggøre din færden, så dine oplysninger og dine aktiviteter ikke kan spores af hackere eller andre. Dette er et af de absolut bedste værktøjer til at beskytte dit privatliv, når du er på nettet. 

Uden en VPN vil din IP-adresse være synlig, når du færdes på internettet. Det vil sige, at din datatrafik vil kunne spores tilbage til dig og din enhed. Dette kan gøre dig ekstra sårbar over for hackerangreb og andre uønskede hændelser. 

VPN fungerer i dag til alle enheder, herunder iPhones, tablets og laptops, og det bruges af både privatpersoner, virksomheder, kommuner og mange andre. Ønsker du også en sikker og anonym forbindelse til nettet, så skal du prøve VPN.

Vi kommer ind på alle fordelene lidt senere i guiden. 

Hvor udbredt er brugen af VPN?

VPN har eksisteret i flere årtier, men er du først stødt på fænomenet for nyligt, så kan vi berolige dig med, at det aldrig er for sent at komme i gang med at bruge VPN.

Meget vand er løbet gennem åen, siden VPN blev opfundet i 1990’erne. På daværende tidspunkt blev værktøjet stort set kun brugt af visse virksomheder og af rendyrkede computernørder. 

I dag bliver VPN fortsat anvendt af virksomheder og computernørder, men også af alle andre. De seneste 10 år har vi oplevet en øget efterspørgsel på og interesse for VPN. Ja, faktisk er der flere internetbrugere, der bruger VPN end nogensinde før.

Det sker i en tid, hvor hackere kun bliver mere og mere udspekulerede, og hvor både politikere, myndigheder og nyhedsmedier har stort fokus på internetsikkerhed. 

I dag antages det, at omkring 1,2 milliarder internetbrugere bruger en VPN. Vi kan dermed konkludere, at værktøjet er meget udbredt. 

Gode grunde til at bruge en VPN

streaming
En af fordelene ved at bruge en VPN er, at du kan streame udenlandsk tv, der ellers er blokeret.

VPN bruges af ca. 1,2 milliarder internetbrugere, og det er ikke uden grund, at så mange har valgt at benytte sig af de virtuelle netværk. Der er nemlig rigtig mange gode grunde til at bruge en VPN-forbindelse, når man surfer på nettet.

Nogle af disse grunde vil vi gennemgå nedenfor, så du en gang for alle kan finde svar på, hvorfor det giver mening at bruge en af de mange gode VPN tjenester, der findes derude.

Her er de gode argumenter for at bruge VPN:

  1. Du kan få adgang til udenlandske streamingtjenester og deres indhold med geoblokering
    I dag findes der mange streamingtjenester, der kun gør visse film, serier og videoer tilgængelige i udvalgte lande. Der findes f.eks. indhold på Netflix og YouTube, der kun kan opnås adgang til, hvis man tilgår den givne tjeneste fra en amerikansk server. Dette kaldes geoblokering. En af måderne, hvorpå du kan omgå geoblokering er netop ved at bruge VPN. Med VPN har du nemlig mulighed for at connecte til en server, der står i USA, så det ser ud som om, at du befinder dig i USA. Det er samme fremgangsmåde, du skal bruge, hvis du ønsker adgang til Hulu eller andre streamingtjenester med geoblokering. Se også vores guide til at streame Netflix USA med en VPN
  2. Du kan bruge trådløst internet på offentlige steder uden at frygte for dit privatliv og din sikkerhed
    Der er en vis risiko forbundet med at bruge trådløst internet på offentlige steder såsom på biblioteket, i bussen eller på skolen. Der er naturligvis ingen regler uden undtagelser, men offentligt WiFi er sjældent lige så sikkert som private netværk, og der er derfor øget risiko for hacking m.v. Derfor bør du enten undgå at bruge offentligt WiFi eller alternativt bruge VPN, når du tilgår nettet på offentlige steder. 
  3. Du opnår sikker dataoverførsel
    Arbejder du hjemmefra eller et andet sted uden for arbejdspladsen, og ønsker du at tilgå virksomhedens netværk, så kan du med fordel anvende en VPN-forbindelse. Formålet er at reducere risikoen for datalækager, når du downloader filer fra netværket. På mange arbejdspladser er brug af VPN obligatorisk, når man arbejder fra hjemmekontoret eller et andet sted. 
  4. Du kan skjule din færden
    Sidst, men ikke mindst, så vil du kunne skjule din færden, når du bruger VPN, hvilket også kan være en fordel. VPN-forbindelsen skjuler effektivt din datatrafik for tredjeparter, herunder din internetudbyder, så du kan surfe frit uden bekymringer. 

Prøv den bedste VPN med op til 69% rabat her.

Hvordan fungerer en VPN-forbindelse?

nordvpn-test
Screenshot fra NordVPNs gode iPhone app.

En VPN-forbindelse fungerer på den måde, at der bliver skabt en krypteret forbindelse mellem dig og internettet. Du tildeles nemlig en ny IP-adresse, der tilhører den server, som du har valgt at tilgå via din VPN tjeneste. Ved brug af VPN-forbindelsen bliver din egen IP-adresse altså skjult, og du vil derfor så at sige være usynlig, når du er på nettet. 

Som usynlig internetbruger vil hverken hackere eller andre tredjeparter kunne se, hvilke oplysninger du indtaster, eller hvilke handlinger du udfører. Dette minimerer risikoen for, at personfølsomme oplysninger som personnummer, kortoplysninger og andre oplysninger bliver opsnappet. 

VPN giver med andre ord et ekstra lag af sikkerhed, så du kan føle dig endnu mere tryg, når du bruger sociale medier, handler på webshops, streamer film og meget mere. For at bruge VPN skal du enten downloade et program eller en app, alt efter hvilken enhed du ønsker at sikre. 

Hvilken er den bedste?

nordvpn
Vi er store fans af NordVPN – klik her og se aktuelle tilbud på NordVPN.

På verdensplan er der omkring 5 milliarder internetbrugere, hvoraf omkring 1,2 milliarder af disse bruger en VPN. Der kan derfor ikke herske nogen tvivl om, at det kan være yderst lukrativt at drive en VPN tjeneste. Af følgende grund har vi særligt de seneste år oplevet et boom i antallet af VPN tjenester.

Konkurrence er sundt, da det sikrer bedre tjenester og mere konkurrencedygtige priser, men det gør samtidig valget sværere.

Vi har dog en klar favorit, når det kommer til VPN tjenester. Vores favorit er NordVPN. Begrundelsen hertil kommer nedenfor. 

Derfor anbefaler vi NordVPN:

  1. Tjenesten byder på over 5.500 servere i 59 lande
  2. Sikkerheden er i top
  3. Prisen er fair, og der er mulighed for at få rabat
  4. Der ydes 30 dages pengene-tilbage-garanti
  5. Du beskyttes effektivt mod reklamer, malware og trackere
  6. Over 14 millioner brugere har vist tillid til tjenesten

Du kan læse meget mere om NordVPN på deres hjemmeside her.

Af gode alternativer kan der f.eks. nævnes Surfshark VPN, Atlas VPN, ExpressVPN og CyberGhost VPN

Hvad definerer en god VPN?

vpn surfshark

Vi har nu været omkring, hvad en VPN er, og hvilke gode grunde der er til at bruge en krypteret forbindelse. Dette leder os hen til et andet relevant spørgsmål; hvad definerer en god VPN?

Der findes et utal af forskellige VPN tjenester, der umiddelbart minder meget om hinanden, men som ofte skiller sig markant ud på vigtige parametre som sikkerhed, hastighed, antal servere, priser og meget andet. Det er alt sammen parametre, som du bør stille skarpt på, når du sammenligner forskellige tjenester. 

En god VPN bør leve op til følgende kriterier:

  1. Der skal være mulighed for at tilgå servere i mange forskellige lande
  2. Det skal være nemt og hurtigt at installere programmet eller app’en
  3. Der skal være mulighed for at bruge det på flere enheder (hvis relevant for dig)
  4. Prisen skal være fair (det er meget subjektivt, men husk at pris og kvalitet ofte hænger sammen)
  5. Der skal være høj hastighed på forbindelsen
  6. Der skal ydes tilfredshedsgaranti

Hvad koster en VPN?

Det korte svar er, at en VPN kan koste alt fra 0 til 100 kr. om måneden. De fleste VPN tjenester koster dog mellem 20 og 40 kr. om måneden. Prisen kommer an på, hvilken tjeneste du vælger, og om du køber et månedsabonnement, et årsabonnement eller et flerårsabonnement.

Der kan være mange penge at spare med et årsabonnement eller flerårsabonnement. 

Her er priserne hos nogle af de mest populære VPN tjenester:

NordVPN er altså en anelse dyrere end Surfshark VPN, men vi mener, at denne tjeneste leverer tilstrækkelig høj sikkerhed, hastighed og service til, at de ekstra penge er givet godt ud. 

Læs alle vores VPN anmeldelser her.

Hvorfor ikke bare bruge en gratis VPN?

sikkerhed-vpn

I forrige afsnit præsenterede vi dig for nogle af de bedste VPN tjenester, der alle koster penge at bruge. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at der findes en række gratis alternativer. 

Vi vil dog som hovedregel fraråde at bruge en gratis VPN, da de gratis forbindelser ofte har en ringere datasikkerhed end de tjenester, man betaler for. Det betyder, at der er en øget risiko for, at dine data og dine aktiviteter på internettet bliver lækket og udnyttet af hackere.

Vil du ikke gå på kompromis med din internetsikkerhed og dit privatliv, så tøv ikke med at vælge en VPN tjeneste, der koster en lille sum penge hver måned. Det betaler sig. 

Vil du gerne prøve VPN, inden du binder dig til et abonnement, så vælg en af de VPN tjenester, der tilbyder en gratis prøveperiode.

NordVPN har f.eks. 30 dages tilbagebetalings garanti, så du kan teste deres service og få pengene retur, hvis du ikke er tilfreds.

Seneste artikler 👇🏻


VPNHERO.dk
Kulvej 10
2450 København SV
CVR: 33664850

Kontakt

VPN Hero er et website, der sammenligner priser på de bedste VPN-tjenester. Derudover finder du artikler om streaming, IT sikkerhed og online adfærd.

Læs mere om os her.

VPN Hero